Кава зі сіллю, або традиційна екзотика Дрогобича

165
Кава зі сіллю
Кава зі сіллю

Сьогодні маємо середину зими, тобто з кожним днем ми наближаємось до тепла, весни ідо перемоги. За це можна підняти філіжанку гарної кави. Але сьогодні зробимо це не у Львові. Наш партнер Кава Старого Львова запрошує нас почастуватися кавою зі сіллю в Дрогобичі.

В місті є солеварня. Основна її традиція — це пити каву з сіллю. У меню кав’ярень у центрі Дрогобича можна наштовхнутися на фiрмову каву з сіллю. Це – знак пошани їстівному мінералу, який допоміг розквітнути місту багато століть тому.

Як еспресо, тільки з корицею та сіллю, – приносить офіціант крихітну білу чашку на таці. – В цій каві є ще один особливий секрет, який ми не розголошуємо.

Кава зі сіллю
Кава зі сіллю

На смак кава досить приємна. Смакова палітра дивує, бо водночас ви відчуваєте: гіркоту від кави, солодкуватість від карамелі і солоність від солі. Загалом виходить дуже цікавий смак.

Кава з сіллю, таке поєднання може здивувати багатьох людей, що живуть у Європі та країнах СНД, а це і не дивно адже цей рецепт кави вперше спробували жителі Азії та Африки. Оскільки ці країни знаходяться в гарячих куточках нашої планети, щіпка солі в чашці кави була необхідністю для підтримки водно-сольового балансу. Також завдяки унікальній властивості солі пом’якшувати воду, можна було приготувати по-справжньому смачну каву. На додачу до всіх вищеперелічених переваг, варто відзначити, що сіль, вірніше іони натрію, які входять до її складу, також мінімізують гіркоту кави шляхом блокування у нас у роті механізму передачі гіркого смаку.

Цікавий факт, але в Туреччині досі існує традиція, якщо дівчина подасть нареченому, який прийшов на сватання, пересолену каву, то він їй не до душі, якщо ж кава з додаванням солі вийшла приємно пікантною, то у хлопця є шанс!

Кава
Кава

Чому ж у сучасному світі додають сіль у каву?

Відповідь проста: для додавання більш незвичайного, виразного та екзотичного смаку напою. На сьогоднішній день існують сотні рецептів від варіння кави з сіллю в джезві до варіння в сучасних кавомашинах. У разі приготування в кавоварці, для ідеальної кави з сіллю рекомендовано додавати до готового напою солону карамель або сироп з аналогічною назвою.

Класичний рецепт приготування кави з сіллю

Нам знадобиться

  • 10 г меленої кави
  • мінеральна вода
  • сіль

Сіль додається одночасно з кавою, для супернасиченого смаку турку потрібно тричі прибрати з плити, робити це потрібно відразу після утворення об’ємної піни. Готовий напій має трохи постояти, після цього його можна пити.

Що ж думає наука про каву з сіллю?

Справді, наші смакові рецептори визначають солоний, солодкий, кислий та гіркий смаки і наша реакція на останній відрізняється від інших перерахованих вище. Коли ми їмо або п’ємо щось занадто гірке, наші рецептори дають імпульс у мозок, але завдяки солі, а саме іонам, які зв’язуються з рецепторами та блокують гіркоту, це дає нам можливість відкрити для себе нові смаки.

Наталка СТУДНЯ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.