25 цікавих і несподіваних фактів про каву

660
Кава з цитриною
Кава з цитриною

Вже більше 1000 років, 60% населення планети починає свій день з філіжанки кави. Тому кава – другий за кількістю вживання напій після води. Як стверджує наш незмінний партнер Торгова Марка Кава Старого Львова, в основі процесу приготування цього напою лежить принцип вилучення з мелених зерен кави кафеола (натуральних ефірних олій), за рахунок їх взаємодії з гарячою водою. Саме ці ефірні олії надають напою ні з чим не порівнянний смак і аромат.

  1. 42% українців регулярно п’ють каву.
  2. Кава класифікується за трьома ознаками: якість зерен (сорт, висота над рівнем моря), якість приготування і розмір зерна.
  3. Кава – найпопулярніший напій у світі. Щорічно його випивається 400 мільярдів чашок
  4. Квіти кавових дерев живуть недовго, пахнуть жасминно-апельсиновим ароматом, і дають кавові зерна розміром з журавлину. Потрібно 4-5 роки, щоб дерево стало приносити достатній урожай.
  5. Кава вперше стала відома в Європі як «арабське вино».
Кава
Кава
  1. Кава, разом з пивом і горіховим маслом, увійшла до десятки найбільш відомих ароматів світу.
  2. Кави займає друге місце в загальносвітовому рейтингу товарів, що найбільше продаються. На першому місці – нафта.
  3. Цитрину додають в каву вже упродовж декількох сотень років (раніше, ніж цукор).
  4. Кавове дерево «Арабіка» може дати до 6 кг кави в рік, в залежності від вологості і температури повітря.
  5. Протягом Другої Світової війни урядами було випито понад 130 мільйонів кілограм кави.
Львівська кава
Львівська кава
  1. Добре обсмажені і подрібнені кавові зерна, розчинені в кип’яченій воді, як і раніше називаються «турецька кава». Цей рецепт не змінився з давніх часів та використовується в Туреччині і Греції.
  2. Кава у вакуумній упаковці уперше була представлена в 1900 році братами Хілл.
  3. Вважається, що першим цукор в каву став додавати король франції Луї Чотирнадцятий в 1715 році.
  4. У 16 столітті турецька жінка могла подати на розлучення, якщо чоловік не зміг зберегти наповненою сімейну чашку кави (місцева традиція).
  5. Кавові дерева – вічнозелені, виростають до 5 метрів у висоту, проте, для полегшення збору урожаю, їх обрізають до висоти 2.5 метри.
Кава в турці на пісочку
Кава в турці на пісочку
  1. Страхова компанія Ллойда в Лондоні починалася як кав’ярня.
  2. У 1727 році саджанці кави були вивезені контрабандою з Парижа в Бразилію. Зараз Бразилія – найбільший виробник кави.
  3. Бетховен був настільки педантичний у виборі кави, що кожного разу перераховував точно 60 кавових зерен при заварюванні своєї кави.
  4. Приготована кава в процесі охолодження виділяє понад 700 хімічних речовин, що становлять її аромат.
  5. Молоко в каву стали додавати з 1680 року, коли один французький лікар порадив таке поєднання в лікувальних цілях.
Кава лате
Кава лате
  1. Найбільшим рівнем споживання кави може похвалитися Скандинавія, мешканці якої випивають майже 14 кг кави в рік. Середній італієць споживає «всього» 5 кг.
  2. Арабіка – це назва дикого лісу в Ефіопії, де росте сорт кави з однойменною назвою. Ця плантація досі росте, висота дерев у середньому складає 5-7 метрів.
  3. Шведський король Густав ІІІ дуже боявся в країні нових напоїв: чаю та кави. Він вирішив перевірити їх «отруйність» на двох братах, одному з яких кожен день давали три чашки чаю, а іншому – три чашки кави. Ні Густав ІІІ, ні його придворні лікарі так і не побачили смерті братів від цих напоїв, оскільки померли раніше.
  4. У 2010 році в Лас-Вегасі була налита найбільша чашка кави в світі, яка потрапила в Книгу рекордів Гіннесса. Її обсяг становив майже 35 тисяч кавових чашок.
  5. Дослідники з’ясували, що кофеїн сприяє виробленню в організмі речовин, що відповідають за емоції. Тому ті, хто регулярно п’ють каву, менше схильні до самогубства.

Отож, маю надію, що ці кілька цікавих фактів про наш улюблений напій, в купі з філіжанкою недільної кави, створить вам імідж тонкого поціновувача і подарує позитивні емоції вам та вашим слухачам.

Роман МЕТЕЛЬСЬКИЙ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.