Японська кавова церемонія — пуровер

347
Пуровер кавоварка
Пуровер кавоварка

Сьогодні, в рамках недільної кавової рубрики,  разом з нашим хорошим партнером Торговою Маркою Кава Старого Львова, хочу поділитися з вами рецептом японської кавової церемонії.

Довгий час кава в Японії не користувалася популярністю. Втім, коли японці все ж розсмакували ароматний напій, вони вирішили придумати свій метод заварювання і перетворити розпивання кави в пласт культури, як це вже сталося з відомою на весь світ японською чайною церемонією. Так з’явився метод повільного заварювання кави, під час якого можна подумати про життя і відчути момент — пуровер, кава по-японськи або слоу-кава (повільна). У Європі він популярний лише останні 10 років, але в азіатських країнах пуровер використовують з 1908 року. Пуровер не вийде приготувати нашвидкоруч, а отже, варто сповільнити шалений темп життя і виділити час не тільки на приготування, але і на повільну, вдумливу насолоду напоєм.

Що потрібно для “кавової церемонії”?

Для приготування необхідний особливий комплект “інструментів”. Ще одна назва такої кави — Харіо (Hario), за назвою компанії, яка виробляє спеціалізований посуд для пуровера.

Мінімальний набір для приготування слоу-кави містить:

  • Чайник-пуровер з довгим, тонким, зігнутим носиком, завдяки якому утворюється необхідний напір води.
  • Дріппер — посудину з отвором в нижній частині, лійка зі скла або кераміки. Внутрішня поверхня покрита різьбленням, яке утворює вигнуті жолобки.
  • Паперові фільтр-пакети.
  • Чашка або кавник, в який буде виливатися вже заварена кава, краще з товстими стінками для збереження температури.
  • Бажано також мати нагрівач для води з функцією підтримки температури на одному рівні.
Пуровер кавоварка
Пуровер кавоварка

Помел кави повинен бути середнім — можна взяти мелену каву з універсальним ступенем помелу або змолоти зерна вручну, ретельно стежачи за однорідністю. За смаком напій буде нагадувати класичний еспресо, міцність і насиченість можна регулювати, зменшивши або збільшивши порцію меленої кави. Стандартна порція: 2-5 грамів кави на чашку еспресо. Експерти радять використовувати ваги для досягнення ідеального смаку.

Як приготувати каву по-японськи?

  1. Закип’ятити воду і остудити її до температури 92-96 градусів.
  2. Помістити фільтр-пакет в дріппер, встановлений на чашку. Змочити фільтр окропом — це допоможе уникнути смаку паперу в напої і розігріє чашку (воду злити).
  3. Засипати каву в фільтр, налити 50-100 мл гарячої води з чайника і почекати 30 секунд — це необхідно для вивільнення вуглекислого газу. Лити воду потрібно тонкою цівкою в центр, колоподібними рухами, намагаючись не потрапляти на фільтр. Процес вливання води повинен бути спокійним і тривати 2-4 хвилини з 30-секундними паузами після кожної хвилини. Рухи руки повинні бути чіткими, але зап’ясток необхідно розслабити.

Процес приготування слоу-кави схожий на медитацію кавомана. Якщо у вас немає бажання проводити кавову церемонію, а смак пуровера до душі, можна скористатися спеціально пуровер кавоваркою.

Наталка СТУДНЯ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.