Сьогодні, в недільній кавовій рубриці, хоче запропонувати щось незвичне. Разом з нашим незмінним партнером Торговою Маркою Кава Старого Львова продегустуємо новий кавовий рецепт – грибну каву.
Грибна кава — це ніщо інше, як звичайна кава, змішана з чистим екстрактом грибів. Цей напій аж ніяк не «віддає» грибами, а навпаки — виділяє багатий кавовий смак.
Рецепт грибної кави з’явився у Фінляндії, коли під час Другої Світової війни була гостра нехватка кави. У ті часи у напій додавались гриб чага. Цю грибну каву готували, замочуючи чагу у воді на ніч і віджимаючи рідину. Напій можна варити окремо або змішувати зі шматочками справжньої кави для аромату.
![Гриб левова грива](https://i0.wp.com/photo-lviv.in.ua/wp-content/uploads/2023/02/hryb04.jpg?resize=696%2C392&ssl=1)
У сучасній грибній каві використовується екстракт грибів, включаючи вищезгадані гриби чаги, рейші, гриви і кордицепса. Індустрію грибної кави було відроджено приблизно у 2017 році і з того часу популярність грибної кави лише росте.
Користь грибної кави
Велика користь для здоров’я, виявлена в грибній каві, є основною причиною, через яку цей напій нині такий популярний. Звичайно, є і кавова частина, яка є джерелом вітаміну В2 та антиоксидантів.
Гриб чага добре підтримує імунну систему, стимулюючи лейкоцити та сприяючи виробленню і збільшенню антитіл. Гриб левова грива використовують для поліпшення роботи мозку чи лікування виразок.
![Гриби рейші](https://i0.wp.com/photo-lviv.in.ua/wp-content/uploads/2023/02/hryb02.jpg?resize=696%2C491&ssl=1)
Гриби рейші допомагають знизити кров’яний тиск і зменшують стрес. Гриб кордицепс допомагає регулювати рівень цукру в крові і дає енергію.
Як пити грибну каву
Багато сортів грибної кави зараз представлені у вигляді порошку, тому його легко змішати з окропом, збити до отримання однорідної маси та насолоджуватися.
![Гриб кордицепс](https://i0.wp.com/photo-lviv.in.ua/wp-content/uploads/2023/02/hryb03.jpg?resize=696%2C306&ssl=1)
Кому не можна пити грибну каву
Людям із захворюваннями нирок не бажано вживати цей напій, адже гриб має високий вміст оксалатів, які можуть викликати каміння у нирках у людей, чутливих до проблем із нирками.
Ну що ж, маю у вас склалися певні враження про таку трохи незвичну каву. Адже часом хочеться трохи поекспериментувати і спробувати щось новеньке.
Наталка СТУДНЯ