“Розлита” кава у 100 разів покращила роботу напівпровідників

111
Кава
Кава

Чи доводилося вам, під час роботи за клавіатурою, вилити на неї філіжанку кави? Особисто мені доводилося неодноразово. Часто це закінчувалося заміною клавіатури. Але, в Японії все не так, розлита кава стала причиною великого кроку на шляху технічного прогресу. Сьогодні з нашим незмінним партнером Торговою Маркою Кава Старого Львова розкажемо вам про малодосліджену суперсилу кави.

Фізики з Японії з’ясували, що один із компонентів кави покращує роботу напівпровідників для електронних пристроїв. Подробиці дослідження опублікував сайт Інституту передових промислових наук і технологій.

Кава
Кава

Японські фахівці нанесли тонкий шар кавової кислоти на золотий електрод, вживлений в органічний напівпровідник, використавши процес під назвою вакуумне осадження — нанесення матеріалу молекула за молекулою за тиску набагато нижчий, ніж атмосферний. Унаслідок частки кави спонтанним способом розмістилися на електроді, спростили переміщення електричного заряду та прискорили струм у 100 разів. Схожий ефект кавова кислота демонструвала при взаємодії з електродами зі срібла, міді, заліза, оксиду кремнію та оксиду індій-олова.

“Ми з’ясували, що тонкоплівковий шар кавової кислоти діє як універсальний шар модифікації електрода”, — зазначили дослідники. — “Оскільки розроблена технологія модифікації електродів може застосовуватися незалежно від типу підкладки, вона застосовна до електродів органічних напівпровідникових приладів у цілому. Навіть якщо ми використовуємо молекули, що повсюдно зустрічаються в рослинах, можна керувати інтерфейсами, які покращують характеристики органічних напівпровідників так само, як і звичайні матеріали”.

Кава
Кава

Недостатньо розлити звичайну каву на електронний чіп, щоб збільшити швидкодію домашнього комп’ютера, проте автори дослідження вважають своє відкриття проривом і запевняють, що воно може отримати практичне застосування. Наприклад, учені пропонують розробити пристрої з урахуванням органічних напівпровідників із матеріалів, отриманих із біологічних речовин.

Наразі вже існують пристрої з органічних напівпровідників, наприклад, світлодіоди OLED і сонячні елементи. Вони відрізняються гнучкістю та дешевизною, проте збільшують кількість електронних відходів. Кавову кислоту можна видобувати з рослин і використовувати замість нестабільних хімікатів під час виробництва електроніки, які забруднюють довкілля, особливо воду.

Наталка РАДИКОВА

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.