Чи доводилося вам, під час роботи за клавіатурою, вилити на неї філіжанку кави? Особисто мені доводилося неодноразово. Часто це закінчувалося заміною клавіатури. Але, в Японії все не так, розлита кава стала причиною великого кроку на шляху технічного прогресу. Сьогодні з нашим незмінним партнером Торговою Маркою Кава Старого Львова розкажемо вам про малодосліджену суперсилу кави.
Фізики з Японії з’ясували, що один із компонентів кави покращує роботу напівпровідників для електронних пристроїв. Подробиці дослідження опублікував сайт Інституту передових промислових наук і технологій.
Японські фахівці нанесли тонкий шар кавової кислоти на золотий електрод, вживлений в органічний напівпровідник, використавши процес під назвою вакуумне осадження — нанесення матеріалу молекула за молекулою за тиску набагато нижчий, ніж атмосферний. Унаслідок частки кави спонтанним способом розмістилися на електроді, спростили переміщення електричного заряду та прискорили струм у 100 разів. Схожий ефект кавова кислота демонструвала при взаємодії з електродами зі срібла, міді, заліза, оксиду кремнію та оксиду індій-олова.
“Ми з’ясували, що тонкоплівковий шар кавової кислоти діє як універсальний шар модифікації електрода”, — зазначили дослідники. — “Оскільки розроблена технологія модифікації електродів може застосовуватися незалежно від типу підкладки, вона застосовна до електродів органічних напівпровідникових приладів у цілому. Навіть якщо ми використовуємо молекули, що повсюдно зустрічаються в рослинах, можна керувати інтерфейсами, які покращують характеристики органічних напівпровідників так само, як і звичайні матеріали”.
Недостатньо розлити звичайну каву на електронний чіп, щоб збільшити швидкодію домашнього комп’ютера, проте автори дослідження вважають своє відкриття проривом і запевняють, що воно може отримати практичне застосування. Наприклад, учені пропонують розробити пристрої з урахуванням органічних напівпровідників із матеріалів, отриманих із біологічних речовин.
Наразі вже існують пристрої з органічних напівпровідників, наприклад, світлодіоди OLED і сонячні елементи. Вони відрізняються гнучкістю та дешевизною, проте збільшують кількість електронних відходів. Кавову кислоту можна видобувати з рослин і використовувати замість нестабільних хімікатів під час виробництва електроніки, які забруднюють довкілля, особливо воду.
Наталка РАДИКОВА