Мешканцям Львова, особливо тим, які цікавляться історією рідного міста, часто здається, що вони вже знають практично все із міського минулого, особливо якщо йдеться про кнайпи, які у розповідях екскурсоводів стали обов’язковим, прикрашеним легендарною оповіддю, елементом. Однак досі мало відомою для загалу залишається кнайпа Якуба Маселки – людини, яка практично першою у Львові запровадила сервіс доставки товарів додому покупця, та постачала церквам вино для причастя. Та й не в кожній ресторації працювали колишні проректори вищих навчальних закладів.
![Будинок Львівської Політехніки, листівка 1920 року](https://i0.wp.com/photo-lviv.in.ua/wp-content/uploads/2016/02/masel1-900x583.jpg?resize=696%2C451)
Якщо у середмісті Львова першу скрипку грали такі “розкручені” кнайпи як “Віденська” і “Європейська” кав’ярні, “Атляс” і “сніданковий покій” “мами” Теличкової та інші респектабельні заклади, то в околиці, що прилягала до вул. Леона Сапєги (тепер – вул. С. Бандери), надзвичайною популярністю користувався заклад Якуба Маселки, що розміщувався у партері (згідно із сучасними стандартами – на першому поверсі) будинку навпроти головного корпусу Політехніки, по сучасній вул. Бандери, 25.
![Біля головного входу до кнайпи Маселка, 1920-ті рр.](https://i0.wp.com/photo-lviv.in.ua/wp-content/uploads/2016/02/masel2.jpg?resize=696%2C546)
У будинку діяла не лише кнайпа, але й магазин, де продавали продукти, привезені із колоній європейських країн (спеції, екзотичні страви, декоративні вироби тощо), та пропонували чудовий вибір вин, лікерів, коньяків, портерів у череп’яних флягах, кав і чаїв.
![Вулиця Академічна включно із будинком № 6 на поштовій листівці, початок XX ст.](https://i0.wp.com/photo-lviv.in.ua/wp-content/uploads/2016/02/masel3-900x577.jpg?resize=696%2C446)
Власник закладу Якуб Маселко розпочав свою кар’єру у “ресторанному бізнесі” ще у 1920-тих роках, коли працював у кнайпі пані Софії Теличко (“мами” Телічкової ) на вул. Академічній, 6, і коли вирішив започаткувати власну справу, отримав від неї рекомендаційне свідоцтво – документ, що був необхідним, аби відкрити свою ресторацію.
![Сучасна вулиця С. Бандери на листівці, 1916 рік. Дальня червона будівля – будинок № 25.](https://i0.wp.com/photo-lviv.in.ua/wp-content/uploads/2016/02/masel4-900x560.jpg?resize=696%2C433)
Заклад Маселка почав свою діяльність у 1926 році, і одразу нова кнайпа вразила відвідувачів своїм розмахом та новаціями, досі невідомими у місті Лева. Дичину пан Якуб замовляв у маєтках місцевих аристократичних родин, і нерідко сам брав участь у полюваннях. Впольовану звечора здобич, переважно вепрів та зайців, вже наступного дня після ловів везли до кнайпи на санях, аби вже на обід подати відвідувачам до столу.
![Вулиця С. Бандери, січень 2016 р.](https://i0.wp.com/photo-lviv.in.ua/wp-content/uploads/2016/02/masel5-675x900.jpg?resize=675%2C900)
Восени в меню регулярно з’являлися фазани і перепілки, начинені різною солониною. У закладі постійно продавались свіжі раки, живі коропи і щупаки. При кнайпі регулярно працювала власна палярня кави без кофеїну фірми “HAG” – досі надзвичайно популярного кавового бренду у світі.
![Американська газетна реклама кави HAG, початок XX ст.](https://i0.wp.com/photo-lviv.in.ua/wp-content/uploads/2016/02/masel6-579x900.jpg?resize=579%2C900)
Також до кнайпи з Угорщини постачалися чудові вина. Вина привозили в діжках, а вже на місці господар розливав її у пляшки. Незабаром Маселко став справжнім фахівцем з вина, особливо церковного, бо постачав цей напій всім львівським костелам до причастя.
![Винні бочки](https://i0.wp.com/photo-lviv.in.ua/wp-content/uploads/2016/02/masel7-1.jpg?resize=696%2C522)
При закладі пана Якуба діяла й невелика пекарня, де випікали як фірмовий “сільський хліб” із чорним кмином на капустяному листі, так і торти, бісквіти та нугати (перемащені медово–горіховою масою вафлі).
![Юзеф Бачевський](https://i0.wp.com/photo-lviv.in.ua/wp-content/uploads/2016/02/masel8-613x900.jpg?resize=613%2C900)
Значною популярністю користувалася у кнайпі також дегустація різних смаколиків та алкогольних напоїв. Так, кожен клієнт Маселка міг досхочу безкоштовно пробувати вироби фабрики Бачевського чи кондитера Залевського, які були торговими партнерами пана Якуба.
![Кондитерська Залевського на Академічній. Фото зроблене із внутрішнього боку вітрини](https://i0.wp.com/photo-lviv.in.ua/wp-content/uploads/2016/02/masel9-870x900.jpg?resize=696%2C720)
Однак, мабуть, найбільш відомою ресторація Маселка стала завдяки новації, яка у Львові до цього була новинкою, а сьогодні неможна уявити жодного поважного закладу харчування, який би не використовував цього сервісу у своїй діяльності. Йдеться про те, що пан Якуб першим у місті Лева запровадив сервіс замовлення товарів по телефону, і їх доставки по домашній адресі клієнта. Зберігся для історії навіть телефонний номер закладу: 1–16–81. Відтоді, за прикладом Маселка, власники інших престижних кнайп почали проводити телефонні лінії до своїх закладів, аби привабити до своїх послуг якомога більше відвідувачів.
![Телефонний номер ресторації Якуба Маселка на сторінках телефонного довідника Львова, 1939 рік](https://i0.wp.com/photo-lviv.in.ua/wp-content/uploads/2016/02/masel10-900x631.jpg?resize=696%2C488)
Розташування навпроти Політехніки сприяло тому, що кнайпа стала улюбленим місце зустрічей професорів та студентів. У 1937 року справи ресторації настільки розвинулись, що Маселко вже не встигав сам керувати всіма своїми промисловими об’єктами і віддав кнайпу в оренду своєму працівникові та сусідові Альфонсу Гонсьоровському, який перетворив її на покій сніданковий.
![Вид вулиці Миру (тепер С. Бандери) з даху будинку Львівської політехніки, 1965-1970-ті рр](https://i0.wp.com/photo-lviv.in.ua/wp-content/uploads/2016/02/masel11-900x566.jpg?resize=696%2C438)
У час “перших совєтів” у кнайпі трапилася цікава історія, безпосередньо пов’язана із скандалом у Львівській Політехніці. Один із нових радянських проректорів Політехніки вкрав ректорського ланцюга у тодішнього очільника цього навчального закладу Антона Верещинського. Коли встановили особу злодія, проректора звільнили, назначивши на посаду кельнера в кнайпі Маселка. Після цього, і так популярний серед студентства заклад, отримав ще більше відвідувачів, адже не кожного разу випадала нагода обслуговуватись людиною, яка ще вчора була твоїм проректором, і перед якою всі тремтіли.
![Львівський політехнічний інститут, фото 1945 – 1953 рр.](https://i0.wp.com/photo-lviv.in.ua/wp-content/uploads/2016/02/masel12-900x547.jpg?resize=696%2C423)
Однак вже тоді кнайпа почала занепадати, а із початком німецько-радянської війни заклад припинив своє існування. Якуб Маселко переїхав до Польщі, у місто Ґлівіце, що в Сілезії, де і жив до своєї смерті у жовтні 1954 року.
![Молоді люди на вулиці Л. Сапєги, фото 1930-х рр.](https://i0.wp.com/photo-lviv.in.ua/wp-content/uploads/2016/02/masel13-900x691.jpg?resize=696%2C534)
Сьогодні перший поверх будинку по вулиці С. Бандери поділили між собою салон оптики “Еліт–оптика” та піцерія “Піца хаус”.
Цікаво, чи знають працівники цих закладів історію приміщення, де працюють, і чи здогадуються, що кожного разу, коли виконують замовлення доставки піци додому, продовжують традицію, запроваджену відомим на весь Львів ще якихось 80 років тому ресторатором – паном Якубом Маселком.
Павло АРТИМИШИН
Список використаних джерел:
- Винничук Ю.Кнайпи Львова. – Львів: Піраміда, 2005. – С. 87–88.
- http://genealogyindexer.org/
- lvivcenter.org
- nac.gov.pl/
- https://polona.pl/