Кулінарні рецепти старого Львова. Бойківські пиріжки-книші

2061
Бойківський книш
Бойківський книш

Добігає завершення тиждень, який обіцяє карантинні вихідні в домашньому колі. Можливо це слушна нагода спробувати щось нове і приготувати якусь, незвичну у вашій сім’ї, страву?

Про бойківські кулінарні рецепти традиційно розповідає голова бойківського товариства міста Львова, ґазда ресторації “Бойківська кухня” (вул. Митрополита Андрея, 8) Андрій Німць. Сьогодні мова піде про пиріжки-книші із картоплею та капустою.

Щоб приготувати книші вам потрібно:

ДЛЯ ТІСТА:
  • Борошно пшеничне — 500 г
  • Молоко кисле — 350 г
  • Сода — 9 г
  • Сіль — 8 г
  • Цукор — 4 г
ДЛЯ НАЧИНКИ:
  • Картопля варена — 300 г
  • Капуста квашена — 235 г
  • Цибуля ріпчата — 100 г
  • Олія — 25 г (для смаження)
  • Яйце куряче — 1шт
  • Сіль, перець
Бойківські пиріжки-книші
Бойківські пиріжки-книші

Спосіб приготування:

У кисле молоко кімнатної температури додаємо соду, цукор і сіль. Все ретельно перемішуємо і поступово всипаємо просіяне борошно. Замішуєм тісто. Чищену картоплю кладемо у каструлю, заливаємо водою і солимо. Варимо на повільному вогні до готовності. Гарячу картоплю розминаємо і даємо їй остигнути. Квашену капусту відварюємо, віджимаємо і подрібнюємо ножем. Окремо пасеруємо на повільному вогні, дрібно нашатковану ріпчату цибулю. З’єднуємо картоплю, капусту і цибулю. Додаємо сіль, перець до смаку. Посипаємо робочу поверхню борошном і розкачуєм тонким шаром тісто. Вирізаємо з тіста кружечки і викладаємо на середину начинку. Защипуємо краї тіста так ,щоб середина залишалася відкритою. Змащуємо яйцем і випікаєм у розігрітій духовці до золотистого кольору близько 30хв, при температурі 180 градусів.

Готові книші подаємо до перших страв, а також як самостійну страву зі сметаною або мачанкою. Смачного!

Андрій НІМЕЦЬ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.