Кулінарні рецепти старого Львова. Бойківські пиріжки-книші

1280
Бойківський книш
Бойківський книш

Добігає завершення тиждень, який обіцяє карантинні вихідні в домашньому колі. Можливо це слушна нагода спробувати щось нове і приготувати якусь, незвичну у вашій сім’ї, страву?

Про бойківські кулінарні рецепти традиційно розповідає голова бойківського товариства міста Львова, ґазда ресторації “Бойківська кухня” (вул. Митрополита Андрея, 8) Андрій Німць. Сьогодні мова піде про пиріжки-книші із картоплею та капустою.

Щоб приготувати книші вам потрібно:

ДЛЯ ТІСТА:
  • Борошно пшеничне — 500 г
  • Молоко кисле — 350 г
  • Сода — 9 г
  • Сіль — 8 г
  • Цукор — 4 г
ДЛЯ НАЧИНКИ:
  • Картопля варена — 300 г
  • Капуста квашена — 235 г
  • Цибуля ріпчата — 100 г
  • Олія — 25 г (для смаження)
  • Яйце куряче — 1шт
  • Сіль, перець
Бойківські пиріжки-книші
Бойківські пиріжки-книші

Спосіб приготування:

У кисле молоко кімнатної температури додаємо соду, цукор і сіль. Все ретельно перемішуємо і поступово всипаємо просіяне борошно. Замішуєм тісто. Чищену картоплю кладемо у каструлю, заливаємо водою і солимо. Варимо на повільному вогні до готовності. Гарячу картоплю розминаємо і даємо їй остигнути. Квашену капусту відварюємо, віджимаємо і подрібнюємо ножем. Окремо пасеруємо на повільному вогні, дрібно нашатковану ріпчату цибулю. З’єднуємо картоплю, капусту і цибулю. Додаємо сіль, перець до смаку. Посипаємо робочу поверхню борошном і розкачуєм тонким шаром тісто. Вирізаємо з тіста кружечки і викладаємо на середину начинку. Защипуємо краї тіста так ,щоб середина залишалася відкритою. Змащуємо яйцем і випікаєм у розігрітій духовці до золотистого кольору близько 30хв, при температурі 180 градусів.

Готові книші подаємо до перших страв, а також як самостійну страву зі сметаною або мачанкою. Смачного!

Андрій НІМЕЦЬ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.