Вже більше 1000 років, 60% населення планети починає свій день з філіжанки кави. Тому кава – другий за кількістю вживання напій після води. Як стверджує наш незмінний партнер Торгова Марка Кава Старого Львова, в основі процесу приготування цього напою лежить принцип вилучення з мелених зерен кави кафеола (натуральних ефірних олій), за рахунок їх взаємодії з гарячою водою. Саме ці ефірні олії надають напою ні з чим не порівнянний смак і аромат.
- 42% українців регулярно п’ють каву.
- Кава класифікується за трьома ознаками: якість зерен (сорт, висота над рівнем моря), якість приготування і розмір зерна.
- Кава – найпопулярніший напій у світі. Щорічно його випивається 400 мільярдів чашок
- Квіти кавових дерев живуть недовго, пахнуть жасминно-апельсиновим ароматом, і дають кавові зерна розміром з журавлину. Потрібно 4-5 роки, щоб дерево стало приносити достатній урожай.
- Кава вперше стала відома в Європі як «арабське вино».
- Кава, разом з пивом і горіховим маслом, увійшла до десятки найбільш відомих ароматів світу.
- Кави займає друге місце в загальносвітовому рейтингу товарів, що найбільше продаються. На першому місці – нафта.
- Цитрину додають в каву вже упродовж декількох сотень років (раніше, ніж цукор).
- Кавове дерево «Арабіка» може дати до 6 кг кави в рік, в залежності від вологості і температури повітря.
- Протягом Другої Світової війни урядами було випито понад 130 мільйонів кілограм кави.
- Добре обсмажені і подрібнені кавові зерна, розчинені в кип’яченій воді, як і раніше називаються «турецька кава». Цей рецепт не змінився з давніх часів та використовується в Туреччині і Греції.
- Кава у вакуумній упаковці уперше була представлена в 1900 році братами Хілл.
- Вважається, що першим цукор в каву став додавати король франції Луї Чотирнадцятий в 1715 році.
- У 16 столітті турецька жінка могла подати на розлучення, якщо чоловік не зміг зберегти наповненою сімейну чашку кави (місцева традиція).
- Кавові дерева – вічнозелені, виростають до 5 метрів у висоту, проте, для полегшення збору урожаю, їх обрізають до висоти 2.5 метри.
- Страхова компанія Ллойда в Лондоні починалася як кав’ярня.
- У 1727 році саджанці кави були вивезені контрабандою з Парижа в Бразилію. Зараз Бразилія – найбільший виробник кави.
- Бетховен був настільки педантичний у виборі кави, що кожного разу перераховував точно 60 кавових зерен при заварюванні своєї кави.
- Приготована кава в процесі охолодження виділяє понад 700 хімічних речовин, що становлять її аромат.
- Молоко в каву стали додавати з 1680 року, коли один французький лікар порадив таке поєднання в лікувальних цілях.
- Найбільшим рівнем споживання кави може похвалитися Скандинавія, мешканці якої випивають майже 14 кг кави в рік. Середній італієць споживає «всього» 5 кг.
- Арабіка – це назва дикого лісу в Ефіопії, де росте сорт кави з однойменною назвою. Ця плантація досі росте, висота дерев у середньому складає 5-7 метрів.
- Шведський король Густав ІІІ дуже боявся в країні нових напоїв: чаю та кави. Він вирішив перевірити їх «отруйність» на двох братах, одному з яких кожен день давали три чашки чаю, а іншому – три чашки кави. Ні Густав ІІІ, ні його придворні лікарі так і не побачили смерті братів від цих напоїв, оскільки померли раніше.
- У 2010 році в Лас-Вегасі була налита найбільша чашка кави в світі, яка потрапила в Книгу рекордів Гіннесса. Її обсяг становив майже 35 тисяч кавових чашок.
- Дослідники з’ясували, що кофеїн сприяє виробленню в організмі речовин, що відповідають за емоції. Тому ті, хто регулярно п’ють каву, менше схильні до самогубства.
Отож, маю надію, що ці кілька цікавих фактів про наш улюблений напій, в купі з філіжанкою недільної кави, створить вам імідж тонкого поціновувача і подарує позитивні емоції вам та вашим слухачам.
Роман МЕТЕЛЬСЬКИЙ