додому Побут львів'ян Як кава впливає на мозок: нове дослідження виявило несподівану властивість напою

Як кава впливає на мозок: нове дослідження виявило несподівану властивість напою

530
Кава в турці
Кава в турці

Люди похилого віку, які регулярно п’ють каву,  менше ризикують мати деменцію у майбутньому, але  є нюанс: це стосується лише несолодкої кави з кофеїном. Про це пише Sciencealert із посиланням на нове дослідження.

Зв’язок між вживанням кави та розвитком деменції було виявлено в результаті дослідження медичних записів 204 847 людей у Великобританії віком від 40 до 69 років на початку періоду дослідження. У записах були зафіксовані наявність звички споживати каву, а також чи траплялися випадки деменції упродовж дев’яти років після початку дослідження.

Кава
Кава

“Споживання кави з кофеїном, особливо несолодкої, пов’язане зі зниженням ризику хвороби Альцгеймера та пов’язаних з нею деменцій, а також хвороби Паркінсона. Для підсолодженої кави таких зв’язків не спостерігалося”, – зазначили дослідники у своїй статті.

Дослідники розділили учасників на п’ять груп: ті, хто не вживає кави; ті, хто вживає від 0 до 1 чашки на день; ті, хто вживає від 1 до 2 чашок на день; ті, хто вживає від 2 до 3 чашок на день; ті, хто вживає більше як 3 чашки на день.

Саме в останній групі виявили найменшу кількість проблемних випадків. Але в цілому, порівняно з тими, хто не п’є кави, ті, хто п’є будь-яку кількість кави мали принаймні на 34 відсотки менше шансів захворіти на хворобу Альцгеймера та пов’язані з нею недуги, на 37 відсотків меншу ймовірність розвитку хвороби Паркінсона та на 47 відсотків меншу ймовірність смерті від нейродегенеративного захворювання.

Кава
кава

Однак важливо, що кава мала бути несолодкою та з кофеїном. Дослідники вважають, що певні властивості кофеїну можуть захищати мозок від деменції, а от цукор і штучні підсолоджувачі здатні перешкоджати користі кофеїну. Але, наголошують, щоб точно це знати, потрібні додаткові дослідження.

“Дані тут недостатньо повні, щоб показати прямий причинно-наслідковий зв’язок. Незрозуміло, чи вживання кави захищає від деменції, чи ранні стадії деменції змінюють споживання кави людьми, чи існує третій невідомий фактор, який впливає як на споживання кави, так і на ризик деменції”, – пише видання.

Ірина НЕСТЕРОВА

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються дані ваших коментарів.