Дуже теплого недільного ранку кожен львів’янин старається якомога швидше сховатися в прохолодному затінку улюбленої кав’ярні і насолодитися філіжанкою ароматної кави. А поки неперевершений напій настоюється, є нагоди з’їсти якогось смаколика і налаштуватися на позитивні вібрації космосу. Адже смаколики у Львові завжди пасували до кави. І найчастіше таке зустрічалося у цукернях. Про першу з них сьогодні розкажемо вам у незмінному товаристві Торгової Марки Кава Старого Львова.
У львівській харчовій промисловості вагоме місце посідала кондитерська галузь. Першим кондитером-підприємцем у Львові був швейцарець Домінік Андреолі, котрий 1803 р. відкрив цукерню на площі Ринок №29. Надалі відомими підприємцями у цій сфері були Леопольд Ротлендер, Маурисій Брандштадтер, Людвіґ Залевський.
Широко відомими в першій половині XIX ст. були літні павільйони цукерень Яна Вольфа біля Віденської кав’ярні та Мейсона на Погулянці (тут робили найсмачніше у Львові морозиво). На вулиці Кароля Людвіка, 3 (тепер просп. Свободи) користувалася попитом, особливо серед літераторів, цукерня Матея Костецького.
Після Першої світової війни у Львові з’явилися українські цукерні. З 1922 р. розпочала свою роботу одна з перших і найбільших українських кондитерських фабрик “Фортуна” (згодом “Фортуна Нова”) Климентини Авдикович. Попри складні соціально-економічні та політичні обставини, власниці вдалось розвинути підприємство до великої фабрики. На час націоналізації цього підприємства радянською владою у 1939 р. на ньому працювало 110 осіб.
У тяжкий повоєнний час вдова Клементина Авдикович-Глинська продала власне майно, щоб це допомогло невеличкій кондитерській майстерні пережити скрутний час. Наступного року за допомогою митрополита Андрея Шептицького К. Авдикович-Глинська переїхала до Львова. Скориставшись запропонованою митрополитом Шептицьким великою грошовою позикою, підприємниця побудувала на вул. О. Степанівни, 21-25 найсучаснішу фабрику цукерок.
Від початку передбачалося, що фабрика вироблятиме дешеву та якісну продукцію з сировини. Вже в перший рік заснування кондитерська фабрика «Фортуна Нова» виробляла 200-300 кг цукерок і помадок з натуральної вітчизняної сировини. Спочатку продукція продавалася у цукерні «Русалка» на вул. Руській, 1. Згодом на Руській, 18 відкрився фірмовий магазин, який щоденно пропонував покупцям вроздріб і гуртом 30 ґатунків цукерок. Виробляли тут серію шоколаду «Солодка історія України». На обгортках шоколадок були портрети визначних історичних постатей, починаючи від Володимира Великого. Можливо через таку націоналістичну позицію фабриці не давали спокійно працювати, і в результаті вона змушена була закритися.
Наталка СТУДНЯ