Сьогодні на сайті розпочинаємо нову кулінарну рубрику. Хоча відносно нову, адже її свого часу розпочав Музично-меморіальний музей Соломії Крушельницької переписами великої примадонни.
Плануємо розповідати про кулінарні уподобання мешканців Львівщини. Розпочинаємо з Бойківщини. Про бойківські кулінарні рецепти розповідатиме голова бойківського товариства міста Львова, ґазда ресторації “Бойківська кухня” (вул. Митрополита Андрея, 8). І розпочнемо з найпростішого, з ощипка.
Щоденний хліб бойків – ощипок – прісний хліб з вівсяного борошна. Коли бракувало борошна, до нього додавали відварену потовчену картоплю. З квашеного тіста пекли пиріжки на свята і хліб під час польових робіт. Порівняно з гуцулами і закарпатцями-долинянами, бойки значно менше споживали страв із кукурудзяного борошна.
Щоб приготувати ощипок вам потрібно:
- Кисле молоко – 400г
- Борошно пшеничне – 650г
- Яйця курячі – 1шт
- Сіль – 10г
- Цукор – 5г
- Сода – 8г
Спосіб приготування:
У кисле молоко кімнатної температури додаємо соду(поташ), сіль, цукор і яйце. Все ретельно перемішуєм і поступово всипаєм просіяне борошно. Місимо до появи пухирців. Відставляєм замішане тісто на 30 хв відпочити. Після цього з підготовленого тіста формуємо круглі булки, посипаєм їх борошном і розкачуєм їх у формі паляниць, завтовшки 1-1,5 см. Паляниці проколюєм вилкою у декількох місцях і кладемо на гарячий лист у духовці. Випікаєм з обох боків до готовності. Подаємо ощипок до перших страв, а також він добре смакує з молоком, кефіром та сметаною.
Андрій НІМЕЦЬ