Грузинське вино: багатство сортів винограду

160
Грузинське вино: багатство сортів винограду

Унікальність вин Грузії полягає в особливих методах виноробства та самобутності. В цій країні й до сьогодні окрім сучасних технологій використовується старовинний метод квеври. Тут з давніх часів вина виробляли в глиняних посудинах, які були закопані в землю. Білі та червоні напої занурювали в амфори з гронами, гребенями, кісточками та шкіркою, а дуб ніколи не використовували для зберігання та витримки. Через тривале перебування на осаді зі шкіркою та гребенями білі вина стали більш насиченими, а через відсутність контакту з дубом червоні напої були більш легшими. До того ж, глиняні амфори дозволяли протягом усього року підтримувати нейтральну комфортну температура для алкоголю.

Традиційно вина Грузії називаються на честь регіону, де вони вироблялися. Сьогодні придбати грузинські вина можна майже в будь-якій країні, навіть в Україні, зробивши замовлення за посиланням https://fozzyshop.ua/300070-vina-tikhie/s-43/krayina-gruziya. Побувавши в Грузії, ви отримаєте повне розуміння її виноробної культури. Тут є незвичайні сорти, наприклад помаранчеві, які отримують свій глибокий колір від тривалого контакту з мезгою.

З якого винограду роблять вино в Грузії?

У цій країні ростуть сотні видів автохтонних сортів винограду. Кожен регіон виробляє свою власну колекцію грузинських вин. Наразі в Грузії виготовляють вина з більш ніж п’ятнадцяти різних сортів винограду. Серед них є місцеві види, які майже не зустрічаються за межами країни, як-от Мцване, Сапераві та Ркацителі.

Розглянемо докладніше деякі вина Грузії, які, на наш погляд, заслуговують найбільшої уваги:

  • Сапераві — сухе червоне вино, що робиться з однойменного сорту винограду. Напій має яскравий рубіновий відтінок, невелику терпкість і гармонійний смаковий букет;
  • Кіндзмараулі — червоне напівсолодке вино, виготовляється з винограду Сапераві. Напій має колір перезрілої вишні, ніжний смаковий профіль та насичений аромат;
  • Хванчкара — ще одне напівсолодке червоне вино, яке робиться з винограду Александроулі і Муджуретулі. Цей напій має благородний колір гранату, присмак малини і гармонічний багатогранний букет;
  • Цинандалі — сухе біле вино, для якого використовуються сорти винограду Мцване і Ркацителі. Найкраще його смакові якості розкриваються після 2 років витримки;
  • Ркацителі — сухе біле вино, яке найкраще споживати молодим, без витримки. Робиться з однойменного сорту винограду, має кислотний, трохи терпкий смак;
  • Чхавері — напівсолодке біле вино, робиться з однойменного сорту винограду. Цей напій має приємний рожевий відтінок, ніжні квітково-медові нотки та тривалий посмак;
  • Напареулі — сухі вина, які можуть бути як білими, так і червоними. Робляться з винограду Ркацителі або Сапераві. Біле вино має приємний букет польових квітів, червоне вино має більш насичений ягідний присмак.

Грузинські вина відрізняються своєю автентичністю, поєднанням сучасних і старовинних технологій, а також різноманітністю смаків і стилів, які можуть задовольнити як шукачів нових смаків, так і любителів класики.

Юлія СПЕНСЕР

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.