Сьогодні, в рамках недільної кавової рубрики, разом з нашим хорошим партнером Торговою Маркою Кава Старого Львова, хочу поділитися з вами рецептом приготування кави з маслом гхі від Євгена Клопотенка.
В Індії масло гхі додають буквально до всього: основних страв, десертів і навіть напоїв. Це звичний продукт, котрий збалансовує їхню кухню та має чимало корисних властивостей. І хоча, на перший погляд, ідея додати чайну ложку топленого масла в каву може здатися дуже сумнівною, вона таки має сенс. Кава з маслом гхі чи, як її називають у США, Bullet Coffee стала досить популярною серед знаменитостей і таки має певні корисні властивості.
Змішування топленого масла зі звичайною кавою дає цьому напою здорову суміш жирів, які допомагають довше почуватися ситими, прискорити процес спалювання жиру та підвищити рівень енергії.
Чим корисне масло гхі та кава з ним
Топлене масло – це ненасичений жир, а тому воно цілком вписується в здоровий раціон. Взагалі гхі має багато корисних властивостей завдяки тому, що довго готується на слабкому вогні. Це допомагає йому зберегти більше вітамінів і поживних речовин. Гхі – джерело вітамінів А, Е, антиоксидантів і концентрації мононенасичених Омега-3.
Однак використовувати масло гхі потрібно в помірних кількостях, як і всі жири. Дієтологи радять споживати на день не більше 120 калорій (близько 13 г) для 2000-калорійної дієти. Це дорівнює приблизно столовій ложці масла. У каву ж радять додавати від чайної до столової ложки. Інші джерела жирів доведеться зменшити, але потенційні переваги кави з маслом для багатьох людей видаються привабливішими.
Дає заряд енергії на весь день
Поєднання кофеїну з кави та жирів з топленого масла призводить до отримання напою, який забезпечує постійне та тривале вивільнення енергії. Порівняно з солодкими напоями, котрі містять вуглеводи, високий вміст жиру в каві з гхі є більш стабільним і тривалим джерелом енергії. Це може бути особливо привабливо для тих, хто прагне підвищити свою продуктивність і концентрацію впродовж дня.
Допомагає схуднути
Вживання здорових жирів, таких як топлене масло, сприяє відчуттю ситості, потенційно знижуючи загальне споживання калорій протягом дня. Така тенденція може допомогти вам скинути зайву вагу. Крім того, жири в каві гхі можуть змусити організм використовувати жири як основне джерело енергії, стан, відомий як кетоз. Цей метаболічний стан пов’язаний із спалюванням накопиченого жиру та може допомогти вам схуднути.
Чимало прихильників кави з маслом посилаються на аюрведичні властивості гхі та приписують їх і напою. Ви можете знайти інформацію про те, що така кава допоможе регулювати рівень цукру в крові, зменшить рівень запалень і покращить когнітивні функції та ментальний стан. Однак ці ефекти наразі не були доведеними, хоча індивідуально цілком можуть працювати для когось.
Як приготувати каву з маслом
По-перше, придбайте, а краще зробіть своє топлене масло. Ми готуємо масло гхі вдома, бо так виходить смачніше й дешевше. Ну а коли у вас уже буде ця корисна добавка, варіть свою звичну чорну каву у турці чи кавовій машині та додавайте гхі. На велику чашку 350-400 мл кави варто додавати столову ложку масла без гірки, на невелику чашку 150-300 мл вистачить і чайної ложки.
Відмова від відповідальності. Ця стаття має ознайомлювальний характер. Перш ніж вживати той чи інший продукт, проконсультуйтеся зі своїм сімейним лікарем або дієтологом.
Наталка СТУДНЯ