Час на каву на війні, або таємний рецепт тільки для своїх

774
Час на каву на війні, або таємний рецепт тільки для своїх

Війна триває. Збройні сили потрохи починають відвойовувати українські землі  – метр за метром, дерево за деревом, село за селом. В нашій перемозі ніхто не сумнівається, але всі ми вже розуміємо що швидко війна може закінчитися хіба дивом. Дивом, про яке ми всі молимось кожного дня. Нам треба набратися сили і зробити все, що в наших силах, для перемоги.

Але відпочинок потрібен. Він потрібен і там, де йдуть запеклі бої, і тут – де кипить запекла робота для допомоги фронту, допомоги біженцям, допомоги пораненим, допомоги … І ось таким прикладом перепочинку на лінії фронту поділився сьогодні з нами і з Нашим партнером Торговою Маркою Кава Старого Львова, воєнний журналіст видання АрміяInform полковник Тарас Грень.

Невеличкий навіс, збитий із дощок і залишків лісу, який в основному пішов на оновлення бліндажа. Десь за кілька сотень метрів за нашою розмовою, цілком імовірно, спостерігає ворог, адже поява на передовій нових людей ніколи не залишається непоміченою. Олександр ховає усмішку в глибині своїх зелених очей і спокійно ділиться враженнями від мандрівок навколо світу. Близький і Далекий Схід, Африка, Європа… Він розповідає про стосунки різноманітних етносів, суспільних груп, як живуть люди різних віросповідань і культурних осередків, а також про те, як ставляться до України та українців у різних країнах нашої земної кулі.

В Олександра велетенський досвід виживання в екстремальних умовах. А ще – він неперевершений бойовий медик, саме така його нинішня посада в підрозділі. Та попри всю бойову роботу, наш Герой  відомий не лише у своєму батальйоні, але й в сусідніх частинах завдяки умінню варити смачну й ароматну каву. Так, люди на передовій не лише 24/7 несуть службу та стримують російську агресію, відновлюють сили й знову виходять на спостережні пункти. Тут знаходиться ще й хвилинка для от таких маленьких радощів і захоплень. Хоча… приготування кави для Олександра – радше мистецтво.

Олександр
Олександр

– Свій улюблений рецепт я підгледів, перебуваючи в Іраку, – розповідає він. – Та мені не подобалось те, що вони кидають до напою непомірно багато кардамону. Тому я дещо вдосконалив рецепт. Ай, що я вам розповідаю?! Давайте краще приготую.

І Олександр дістає зі свого рюкзака невеличку похідну газову плиточку та ароматний пакунок кави, і  це схоже на якесь магічне дійство. Трішки води, трішки кави, трішки – таємних інгредієнтів. По-тихеньку помішуючи закипаючий напій, він продовжує розповідати про вплив кавових церемоній у різних країнах на розвиток суспільства і політикуму.  За кілька хвилин над всім ВОПом витає вишуканий аромат кави. Прошу його поділитись секретом такого сильного аромату цього східного напою.

– Ну, взагалі-то, це таємниця, − усміхаючись каже Олександр. −  Але з читачами АрміяInform я поділюся цим кулінарним секретом. Треба взяти каву в зернах, трішки її замочити у воді, а потім просмажити на помірному вогні. Далі охолодити та змолоти. І головне – потрібно любити той напій, який ти готуєш власними руками.

Тарас ГРЕНЬ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.