Сьогодні, в рамках недільної кавової рубрики, разом з нашим хорошим партнером Торговою Маркою Кава Старого Львова, хочу поділитися з вами рецептом приготування кави кортадо від Євгена Клопотенка.
У 1950х роках синхронно з індустріалізацією виробництва морозива в Італії набуло популярності афогато – кавовий десерт із морозивом. Класично цей десерт має лише два інгредієнти: еспресо та морозиво до смаку – що ідеально пасує до літніх спекотних днів. Хоча ресторани та кафе в Італії класифікують афогато як десерт, у нас і в більшості країн воно сприймається радше як напій, як холодна кава з молоком, тоніком чи соком. Готувати його, однак, значно простіше за подібні напої.
Чим відрізняється глясе й афогато
Глясе – це також кава з морозивом, але вони з афогато різні. Глясе – це чорна кава з кулькою морозива та збитими вершками, яка подається в склянці обʼємом приблизно 300 мл. Афогато – це десерт, що складається з морозива, залитого еспресо, який подається в невеликій чашці обʼємом 200-250 мл.
Різновиди афогато
Афогато буває різне, ми беремо базовий рецепт із двох інгредієнтів: еспресо та ванільне морозиво. Досить популярними є варіанти з шоколадним і фісташковим морозивом, дехто подає цей десерт навіть із сорбетами. Також в афогато часто додають трішки алкоголю – віскі чи рому.
Як приготувати афогато
Інгредієнти
Афогато: покроковий рецепт
Приготуйте еспресо. Ви можете зробити це в кавовій машині, гейзерній кавоварці чи в турці. Якщо ви готуватимете каву в турці, не забудьте процідити її.
У чашку викладіть 100 г морозива однією чи двома кульками.
Залийте морозиво еспресо та їжте його десертними чи чайними ложками.
Така прохолодна кава в час літньої спеки мала б засмакувати кожному шанувальнику. Мені смакує, а вам?
Роман МЕТЕЛЬСЬКИЙ