Як варити каву в турці, френч-пресі, філіжанці та інші способи

171
Кава
Кава

Цього недільного кавового ранку, разом з  незмінним партнером Торговою Маркою Кава Старого Львова, хочу поділитися рецептами, правилами та рекомендаціями для приготування доброї кави.

Основні правила як заварити каву

  • Не можна доводити каву до кипіння, тобто досвідчені кавомани не нагрівають до 100 °C (максимально до +98). Адже після закипання вбивається смак кави та змінюється аромат. Варто відстежити момент, коли на поверхні розпочне утворюватися пінка, а бульбашки будуть з’являться по краях турки. Все готово – терміново знімайте з вогню.
  • Потрібен постійний контроль під час приготування, щоб як вказувалось вище кава не закипіла, так і потрібна пильна увага під час інших моментів, про які опишемо нижче.
  • Не змішуйте дорогу каву з дешевою, навіть якщо хочете заощадити. Все одно це не буде смак і аромат високоякісних зерен.

    Кава
    Кава

Додаткові рекомендації

  • Вершки або молоко додаються тільки після готовності напою.
  • Цукор можна покласти в будь-який момент. Хоча є певні рецептури в яких вказується в який момент його додавати.
  • Для того, щоб напій був без домішок гущі та чистим, то варто процідити рідину крізь сито.
  • Якщо хочете отримати каву без піни, то як тільки зняли з вогню, вливайте 2-3 краплі холодної води.
  • Після перемелювання вона швидко видихається, тому рекомендується відразу приготувати смачний і бадьорий напій.
  • Можна також додати трошки какао або кориці, вони додадуть нового смаку напою. Спеції можна покласти, як під час приготування в турці, так і при заварені в чашці.
Кава в турці на пісочку
Кава в турці на пісочку
  • Спеції частіше за все кладуться, до того, як налити воду. Але залежить від інгредієнту та від рецептури. В статті також буде вказано, з чим можна спробувати зварити каву.
  • Варто спробувати в турку, після того як кладете мелену каву, додати також на кінчику ножа кухонну сіль (зверніть увагу, що йодована не підійде). Цей компонент повніше розкриє аромат і смак. У готовому напої смак солі відчувається не буде.
  • Для посилення аромату також рекомендують на початку приготування мелену каву прогріти в турці і лише потім заливати воду. Потрібно бути уважним, щоб порошок не обвуглився. Надто тонкий помел краще не прожарювати.
  • Перед тим, як пити кавовий напій, зварений дома в турці, обов’язково потрібно зробити ковток води кімнатної температури. Після цього рецептори очистяться і можна буде повніше насолодитися смаком.
  • При покупці зерен звертайте увагу на упаковку. На ній має бути дегазаційний клапан, який призначений для випуску вуглекислого газу і не впусканню кисню. В кавових зернах після обсмажування виділяється вуглекислий газ, тому клапан виконує важливу функцію. А кисень, до речі, окисляє зерна і знищує аромат.

    Кава з часником і медом (Туреччина)
    Кава з часником і медом (Туреччина)

Є велика кількість способів як варити каву в турці. Розглянемо детальніше найпопулярніші:

1 Рецепт (по східному)

Прожарюємо джезву (так ще називають турку) на вогні. У неї засипаємо мелений порошок, розраховуючи 1-2 ч. л. на одну чашечку. Відразу ж на свій смак засипаємо цукор.

Після легкого прогрівання попередніх інгредієнтів вливаємо холодну воду. Не варто забувати, що якість води дуже впливає на смак готового напою. Тому краще використовувати очищену воду.

Потім ставимо джезву на плиту на маленький вогонь. Якщо ви спішите і не маєте часу довго чекати, то можна поставити і на великий вогонь, але не допустіть, щоб напій скипів. Після цього дайте турці хвилину постояти, щоб осіла гуща і розливайте напій по чашках.

Кава в турці
Кава в турці

2 рецепт для турки

Щоб приготувати каву в турці з пінкою потрібно спочатку підігріти трохи турку, а потім насипати каву дрібного помелу і також трохи підігріти на середньому вогні. Насипати цукор, ще трошки прогріти. Аромат буде чудовий після такого прийому, головне не переборщити з обсмажуванням! Далі вливаємо сиру холодну воду. Ставимо на малий вогонь і доводимо до кипіння (але не кип’ятимо). Коли утворюється світло-жовта пінка зняти турку з вогню, це чудово виходить, якщо горлечко звужене. Якщо пінка не з’явилася, поставити ще раз на вогонь, але не кип’ятити. Каву після заварювання не перемішувати. Розливати по чашках обережно, щоб не піднявся осад, та смакуємо з сиром, цукерками чи іншими делікатесами.

3 рецепт

Додаємо відразу 1 ч. л. кави з гіркою (6 г), 150 мл води, цукор за смаком. Ставимо на повільний вогонь. Обережно помішуйте поки не розчиниться цукор і не підніметься пінка. Коли кава піде вгору зніміть джезву з вогню і розлийте трохи пінки по чашках. Можете скористатися чайною ложкою. Поверніть турку на вогонь і дайте кави піднятися ще раз, але не доводьте до кипіння. Зніміть і розлийте по чашках. Каву не перемішуйте, інакше підніметься осад. Чудовий напій для сніданку, наприклад, тостами та паштетом, чи голландським сиром.

Кава по-арабськи
Кава по-арабськи

4 рецепт (арабський)

Налити півпорції холодної води в турку, а також додати цукор за смаком. Ставимо на вогонь, а коли вода закипить і розчиниться цукор, то знімаємо. Висипаємо каву тонкого помелу, перемішуємо і знову ставимо на вогонь. Після другого закипання (але не кипіння), знімаємо та доливаємо воду, що залишилася. Перемішуємо і знову повертаємо на вогонь. Регулюємо нагрів так, щоб кава піднімалася кілька разів, але не кипіла. Дати настоятися 1-2 хвилини і розлити по чашках. Крепкий напій можна готовити без цукру та смакувати з цукерками чи шоколадною пастою.

5 рецепт

Наливаємо в джезву воду, доводимо до кипіння і після цього засипаємо каву та цукор. В такому порядку цукор уповільнює процес кипіння. Гарно поєднується з пармезаном, гаудою та сиром чеддер.

6 рецепт Мехмета Ефенді (Mehmet Efendi)

Наливаємо 100 мл холодної води в джезву. Якість води впливає на смак звареного напою. Додаємо дві чайні ложки кави (10г) і цукор за бажанням. В процесі варіння на малому вогні помішуємо ложкою. Після того, як пінка підніметься вдруге, перелийте половину кави в чашку. Ту частину, що залишилася в джезві, варимо ще півхвилини, а потім додаємо разом з гущею в кавову чашку. Чекаємо півхвилини, поки кавова гуща осяде на дно.

Кава
Кава

7 рецепт (по-турецьки)

У турку насипаємо 1 ч. л. кави (7г) дуже дрібного помолу, цукор за бажанням і заливаємо холодну воду (90 мл). Ставимо на дуже повільний вогонь. Знімаємо з вогню одразу, як пінка підніметься до верху. Повторюємо цю процедуру кілька разів. В результаті буде кава сильна та неповторна з щільною піною. Смакуйте його з турецькою пахлавою, сиром і шоколадними пастами.

8 Експрессо в турці

На кожні 100 мл води беремо 10 г кави. Зазвичай одинарний експессо містить 30 мл. Додаємо також сіль на кінчику ножа та сахар за бажанням. Найкраще для цього міцного напою змолоти зерна безпосередньо перед приготуванням, щоб аромат і смакова гамма максимально збереглися. Помел повинен бути “в пил”, щоб пінка потім не “скрипіла” на зубах. У турку насипаємо всі сухі інгредієнти та ретельно перемішуємо. Далі суміш потрібно розігріти без додавання води, для чого джезва тримається над вогнем. Турку бажано тримати на кілька сантиметрів над вогнем і регулярно помішувати, щоб суха суміш не пригоріла.

Кава в турці
Кава в турці

Коли сухі інгредієнти повністю прогріються, то наливаємо теплу, попередньо підігріту, воду. Рідина повинна мати температуру 30-40 градусів. Після цього починається безпосередній процес заварювання кави еспресо. Коли на поверхні кави з’являться бульбашки і пінка почне підніматися, турку відразу потрібно буде прибрати з вогню і ретельно перемішати напій. Коли гуща опуститься, джезву потрібно буде знову поставити на плиту і чекати появи і підняття пінки. Після цього турку потрібно зняти з вогню і дати кави настоятися 5-7 хвилин. Дуже міцний напій гарно смакуватиме з незвичним сиром Брюнос, який має карамельний смак, або ж козячим і овечим сиром.

9 ще один варіант еспресо в турці

Додаємо в турку спочатку мелену каву (3 ч. л. – 18 г). Наступним етапом вливаємо воду (3 ст. л. – 60 мл). Ретельно перемішуємо вміст турки. Варимо підбадьорливий напій на максимальному вогні. Температура рідини не повинна перевищити 90 С. Уважно стежимо і чекаємо моменту, коли в турці злегка підніметься пінка. Після знімаємо посуд з плити і проціджуємо рідину.

10 американо в турці

Поєднавши міцне експресо (50 мл) з попереднього рецепту з водою (120 мл), ми отримаємо Американо.

Наталка СТУДНЯ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.