Кава: 10 дивовижних фактів, що змінять ваше уявлення про улюблений напій

124
Кава
Кава

Кава – не просто популярний напій в Україні, адже, за даними Kantar Ukraine, 77% мешканців міст віком 16-55 років регулярно її споживають. Однак, мало хто знає про її справжні “секрети” та несподівані властивості.

Кава Старого Львова розкриває 10 цікавих і маловідомих фактів про каву, які вас здивують. Зокрема, ми розкажемо, чому не варто зловживати цим ароматним напоєм.

1. Кава – другий за популярністю товар у світі. Після нафти, кава посідає почесне друге місце серед найбільш продаваних товарів. Щодня у світі споживається понад 2 мільярди чашок цього напою.

Кава
Кава

2. Кавові “зерна” – це не боби. Насправді, це насіння, що міститься всередині плодів кавового дерева, які часто називають “кавовими вишнями”.

3. Найдорожча кава у світі проходить через травну систему тварин. Наприклад, знаменита Kopi Luwak з Індонезії виробляється з кавових зерен, які пройшли через травний тракт мусанга. Схожа за концепцією кава Black Ivory з Таїланду “підготовлюється” у шлунках слонів.

4. Кофеїн – природний пестицид. Ця речовина слугує природним захистом для кавових рослин від комах. У великих дозах кофеїн може бути токсичним для деяких комах і навіть дрібних тварин.

Кава в турці на пісочку
Кава в турці на пісочку

5. Смертельна доза кави – реальність. Для людини смертельною може стати доза близько 80-100 чашок кави, випитих за короткий проміжок часу. Ця цифра залежить від маси тіла та індивідуальної переносимості кофеїну.

6. Кофеїн діє не миттєво. Ефект від кофеїну починає відчуватися приблизно через 15-20 хвилин після вживання, а пік його дії припадає на 45-60 хвилин.

7. Винахід еспресо-машини – результат бюрократії. Першу еспресо-машину винайшли в Італії у XIX столітті з практичною метою: дозволити робітникам швидко отримувати свій напій і повертатися до роботи.

Кава еспресо
Кава еспресо

8. Кава може покращити фізичну витривалість. Кофеїн стимулює вироблення адреналіну, що позитивно впливає на фізичну працездатність. Саме тому спортсмени часто п’ють каву перед тренуваннями.

9. Кава знижує ризик деяких захворювань мозку. Дослідження показують зв’язок між регулярним вживанням кави та зниженням ризику розвитку хвороби Паркінсона, Альцгеймера та депресії.

Кава з корицею
Кава з корицею

10. Каву можна вважати “суперпродуктом”. Кава містить понад 1000 сполук, включаючи потужні антиоксиданти, які допомагають боротися зі старінням і запальними процесами в організмі.

Ці факти розкривають каву з нового боку, показуючи, що цей улюблений напій приховує в собі набагато більше, ніж здається на перший погляд.

Наталка СТУДНЯ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються дані ваших коментарів.