Чотири види кавових зерен, про які повинен знати кожен кавоман

428
Кава в турці
Кава в турці

Традиційно, в нашй недільній кавовій рубриці розкажу щось цікавеньке про наш улюблений львівський напій.  Сьогодні, разом з нашим хорошим партнером Торговою Маркою Кава Старого Львова, дізнаємось про чотири види кавових зерен.

Хоча дехто може сказати, що «чашка кави — це чашка кави», справжні кавомани знають, що вони бувають дуже різноманітні. Просто завітайте до місцевого продуктового магазину, і ви на власні очі побачите величезну кількість варіантів кави на вибір. Від світлого до темного обсмаження — кількість варіантів може швидко стати занадто великою. На щастя, більшість кави можна розділити на чотири основні категорії, що полегшує її розуміння. Нижче наведено 4 типи кавових зерен, про які варто знати, і те, що робить кожен сорт зерен унікальним.

Кава
Кава

Смаження кави проти походження

Перш ніж зануритися в чотири типи кавових зерен, важливо зрозуміти, що каву часто класифікують за двома основними факторами: обсмаженням і походженням.

Смаження кави

Це означає, якій кількості тепла піддаються зерна під час процесу смаження. Кожне обсмаження кави починається з тих самих кавових зерен (це означає, що «легкого обсмаження в зернах» не існує, однак воно змінюється залежно від процесу. Світле обсмажене зерно піддається меншому нагріванню, ніж кава темного або середнього обсмаження. У свою чергу, вплив тепла змінює смак і аромат чашки кави, яку ви п’єте.

Походження кавових зерен

Кава також поділяється на категорії залежно від місця її походження. Хоча певні типи зерен зазвичай походять з одних і тих самих регіонів, походження не вказує на їх тип. Швидше, це стосується лише місця вирощування. Наприклад, ви могли чути «колумбійські кавові зерна».

4 види кавових зерен

Арабіка

Кава сорту арабіка є найвідомішим і майже найпоширенішим сортом кави в зернах, що становить близько 60% у світі. Можливо, ви навіть замовили чашку кави в магазині, який хвалився, що їхню каву виготовлено зі 100% зерен арабіки, але що це означає? Цей тип кави походить від рослини кави арабіка, для росту якої потрібні високі умови, багато тіні та постійні опади. Таким чином, їх часто вирощують у країнах, де є висоти, як-от Бразилія, Колумбія, Перу тощо. Ці зерна дають м’яку, високоякісну каву, яка має дуже мало гіркоти.

Арабіка
Арабіка

Боби арабіки особливо схильні до хвороб, що може ускладнити вирощуванняі, зрештою, підвищити ціни на світовому ринку. Однак арабіка залишається найпопулярнішою, оскільки має м’який солодкуватий смак із потрібним рівнем гіркоти.

Робуста
Робуста

Робуста

Зерна кави робуста займають друге місце за виробництвом у світі після арабіки. Цей сорт найкраще росте в дуже теплому кліматі з нерегулярними опадами. Зерна робусти походять від рослини кави канефори, яка є першою в Африці на південь від Сахари. Більшість цих бобів сьогодні вирощують у Південно-Східній Азії чи Бразилії. Цю каву трохи складніше вирощувати, ніж арабіку, однак рослини дають фермерам більший урожай. Кава в зернах сорту робуста відома тим, що має високий вміст кофеїну та глибокий міцний смак. Цей тип гіркий, різкіший і кисліший порівняно з зернами арабіки. Крім того, робусту часто використовують у змішуванні з іншими видами або в розчинній каві.

Ліберіка
Ліберіка

Ліберіка

Кавові зерна ліберіка зустрічаються не так часто, як зерна робусти та арабіки. Цей сорт походить від рослини кава ліберіка з Ліберії. Сьогодні цей сорт вирощують в Малайзії, Філіппінах, Індонезії. Для вирощування кавових зерен умови повинні бути жаркими та вологими. Кожна рослина дає низькі врожаї, тому вона зустрічається не так часто, як інші сорти кавових зерен. Кава з ліберики містить менше кофеїну, ніж інші сорти, і має легкий горіховий і квітковий аромат. Видно, що ці кавові зерна відрізняються від інших сортів великою та неправильною краплеподібною формою.

Excelsa
Excelsa

Excelsa

Кава в зернах Excelsa — найрідкісніший вид кавових зерен, схожий на зерно ліберіки. Незважаючи на подібну форму, ці зерна ростуть виключно в Південно-Східній Азії і більше схожі на дерева, ніж на рослини кави. Лише близько 7% кавових зерен у всьому світі є сортом Excelsa. Кава відома своїм терпким, фруктовим смаком, який іноді змішують у сумішах, щоб створити більш насичений, складний смак. Ці зерна важко знайти, тому вам доведеться пошукати.

Отож, дорогі мої, гадаю, для того щоб зробити вірний для себе вибір – потрібно скуштувати всі сорти. Як гадаєте?

Ольга ДОВГАНИК

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.