Сьогодні, в нашій традиційній недільній кавовій рубриці, з нашим незмінним партнером Торговою маркою Кава Старого Львова, спробуємо обрати собі свій сорт кави.
Більшості людей відомі тільки два види кави – арабіка і робуста, адже вони найпоширеніші та найпопулярніші. Ці дві назви завжди на вустах у поціновувачів ароматного напою. Обидва типи добре відомі своїми унікальними характеристиками, але ж який вибрати? Щоб цей вибір для вас не був складним, зараз ми розкажемо вам про різницю арабіки робусти.
Чим відрізняються арабіка і робуста?
Арабіка чи робуста – яка ж кава краща? Кожна має свої слабкі та сильні сторони. Для першої характерний вишуканий аромат та глибокий м’який смак. Зерна арабіки становлять 70% всієї кави, що споживається у світі. Вони містять багато різноманітних масел, які мають в собі ароматичні речовини, що виділяються при обсмажуванні.
Напій з арабіки має сильний аромат та виражений післясмак. Також вона додає напою легкої кислинки та має тонізуючі властивості. Арабіка дорожча за інші види кави, адже відрізняється високими смаковими якостями та певними складнощами у вирощуванні – рослина досить примхлива та вимагає особливих кліматичних умов.
Кава робуста займає 30% світового ринку. Виявили її вперше в Африці, неподалік від берегів річки Конго. Основне місце вирощування – Східна та Центральна Африка, а також Бразилія. Кавові дерева стійкі до більшості хвороб та комах-шкідників. Головною характеристикою кави робусти можна вважати значний вміст кофеїну у зернах (2,7%), тому її часто використовують для складання блендів – кавових сумішей. Зерна дуже популярні для приготування еспресо завдяки своєму глибокому смаку та чудовій піні. До того ж така кава бадьорить набагато сильніше, аніж арабіка. Це відмінний варіант своєрідного «енергетика», який допомагає прокинуть вранці. Деякі люди люблять її саме за міцність та гострий смак. Такою є кава по в’єтнамськи, що складається зі стовідсоткової робусти зі згущеним молоком.
Що ж вибрати робусту чи арабіку? При виборі варто враховувати те, що арабіка містить менше кофеїну, а робуста – більше. Любите характерну кислинку в каві? Тоді купуйте арабіку. Подобається гірчинка? То ідеальний варіант – кава робуста в зернах. Знайдіть час, щоб поекспериментувати з обома видами та знайти той, що вам найбільше сподобається!
Наталка СТУДНЯ