2016-ий рік може стати роком Бориса Возницького

982
2016-ий рік може стати роком Бориса Возницького

Цього року відомому музейнику, багатолітньому директору Львівської національної галереї мистецтв, Герою України Борису Григоровичу Возницькому було б 90. Саме тому працівники культури Львівщини, музейні працівники, освітяни, відомі діячі культури та творча інтелігенція висунули пропозицію проголосити 2016 рік в Україні Роком пам’яті Бориса Возницького.

Відповідне звернення було підписане 22 січня під час наради щодо відзначення ювілею Б. Возницького у Львові.

 Борис Григорович Возницький

Борис Григорович Возницький

Також, в рамках відзначення ювілею Бориса Григоровича Возницького, пропонуються також інші заходи. Зокрема, Львівська національна галерея мистецтв імені Бориса Возницького звернулася до обласної та міської влади з пропозицією, щоб сквер чи вулицю нашого міста перейменувати на честь Бориса Григоровича Возницького. Встановити пам’ятні знаки чи пам’ятник, можливо в скверику навпроти галереї чи на площі перед Палацом Потоцьких, а ще пам’ятний знак на будинку, де проживав Борис Григорович і можливо на місці тої страшної трагедії, яка відбулася на трасі Львів-Золочів.

Проект каплиці на місці загибелі Бориса Возницького роботи Ореста Скопа
Проект каплиці на місці загибелі Бориса Возницького роботи Ореста Скопа

Львівська національна галерея мистецтв імені Бориса Возницького готує виставку, присвячену діяльності Бориса Григоровича, де будуть показані основні етапи його діяння в галереї починаючи від збиральництва, зібрання збірок і закінчуючи виставковими проектами. Відкриття виставки планується до дня народження 16 квітня.

Проект пам'ятної медалі до ювілею Бориса Возницького
Проект пам’ятної медалі до ювілею Бориса Возницького

Зараз триває також робота з підготовки  бібліографічного покажчика друкованих праць і видань Бориса Григоровича.

Звернення до президента України Петра Порошенка про проголошення 2016 року  роком Бориса Возницького було підписане 22 січня під час наради щодо відзначення ювілею Б. Возницького у Львові.

«Завдяки натхненній і героїчній праці Бориса Возницького історія українського мистецтва поповнилась численними сторінками, саме йому ми завдячуємо збагаченням національної культурної скарбниці десятками тисяч унікальних пам’яток. В особі Бориса Возницького ми всі маємо для наслідування найвищий взірець самовідданості професії, приклад виняткової відданості перед покликанням та патріотичної турботи про здобутки національної культури», – йдеться у зверненні.

Підписанти наголошують, що нашим спільним обов’язком зберігати для майбутніх поколінь пам’ять про українського генія та відповідати високим фаховим стандартам, що залишилось нам у спадок.

Саме тому вони просять проголосити 2016 Роком пам’яті Бориса Григоровича Возницького.

«Він дуже багатьом музеям допомагав, навіть київським, а також музею Батурина. Бориса Григоровича поважали усі музейники України. Тому ми хочемо, щоб 2016 рік був проголошений роком Бориса Возницького», – пояснила таку ініціативу в. о. гендиректора Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Г. Возницького Лариса Разінкова-Возницька, яка також поставила свій підпис під зверненням.

Вона зазначила, що багато музеї України у 2016 році присвятить виставки Борису Григоровичу. У Львові ж, окрім виставки, планують наукову конференцію: «Дуже важливо, щоб на галерею звернули увагу, а також допомогли. Перше завдання, яке завжди ставив Борис Григорович, – це збереження тої збірки і комплексу, який він зробив».

Лариса Борисівна уточнила, що це не перше звернення до влади щодо проголошення 2016 Роком Бориса Возницького: «До нас це зробило Рівне. Вони подали відповідну заяву в уряд, що потрібно відзначити Рік Бориса Возницького».

«Оскільки Рівненщина – це його батьківщина, місцева влада перша це зробила», – уточнила Лариса Борисівна.

Підписанти також просять заснувати державну премію ім. Б. Г. Возницького для відзначення музейних працівників; провести заходи, у тому числі тематичні виставки, у музеях України; встановити меморіальну таблицю на фасаді Львівської національної галереї мистецтв; реконструювати та назвати сквер навпроти галереї (вул. Стефаника, 3) Сквером ім. Героя України Б. Возницького, а також видати двомовне видання, присвячене життю та діяльності Б. Возницького.

Відповідне звернення уже надіслали у Львівську ОДА, Львівську облраду, Міністерство культури України. Документ також отримає Президент України Петро Порошенко.

Звернення до Президента України Петра Порошенка
Звернення до Президента України Петра Порошенка

Зазначимо, 4 лютого, під час сесії Львівської облради його озвучать депутатам.

Окрім заходів щодо відзначення ювілею Б. Возницького, учасники наради обговорили ситуацію, що склалася навколо посади гендиректора Львівської національної галереї мистецтв, яку обіймала Лариса Разінкова-Возницька.

Зараз Міністерство культури готове розглянути кандидатури претендентів на цю посаду, однак, учасники наради зазначили, що справу Бориса Григоровича повинна продовжувати компетентна, фахово-відповідальна посаді людина, яка достеменно знає музейну справу, розуміє її як невід’ємну складову частини охорони культурної спадщини України. Такою особою, на їхню думку, є Лариса Борисівна.

Однак, підкреслили учасники наради, Мінкультури склало Конкурсну комісію для визначення претендента на заміщення вакантної посади директора галереї, до якої не увійшла достатня кількість особистостей, компетентних у музейній справі. Відтак справа набрала риси не зовсім логічного зв’язку. Не ураховано думки і колективу музею, і музейних працівників та широких кіл інтелігенції Львівщини й усієї України.

Саме тому музейники, представники інтелігенції Львова, відомі діячі культури підписали колективне звернення до Президента України Петра Порошенка, аби він підтримав затвердження кандидатури Лариси Разінкової-Возницької на посаді директора Львівської галереї мистецтв.

«Упродовж трьох років після трагічної загибелі Бориса Григоровича, його донька, Лариса Борисівна, відома широкому колу музейної спільноти в Європі, успішно керує діяльністю провідного музейного закладу України, яким є Львівська національна галерея мистецтв. Вона виразно бачить перспективи, ураховує тенденції його розвитку, значимість у культурному житті держави», – йдеться у зверненні.

Звернення до Президента України Петра Порошенка
Звернення до Президента України Петра Порошенка
Звернення до Президента України Петра Порошенка
Звернення до Президента України Петра Порошенка
Звернення до Президента України Петра Порошенка
Звернення до Президента України Петра Порошенка

Ористарх БАНДРУК

Джерела:
IA ZIK

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.